Overgewicht in Nederland!

Overgewicht in Nederland

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland. Mede door onze welvaart en de schappen die vol liggen met heerlijk producten is het erin geslopen dat nu heel veel mensen met issues omtrent hun gewicht zitten. Het is ook niet zo gek want in zeer veel producten die je tegenwoordig koopt zitten veel suikers en andere lekkere stofjes die het product lekker maken wat het aantrekkelijk maakt voor de consument. Ook worden suikers vaak gebruik als conserveringsmiddel om producten langer te kunnen bewaren. Als het gaat om smaak zijn er zelfs hele teams bij bepaalde fabrikanten te vinden die zich buigen over de ultieme smaak sensatie. Zo proberen ze met een mix van suikers, zouten en smaakstoffen een geweldige smaak te realiseren waardoor de consument er maar moeilijk mee kan stoppen. Suiker is dan bij overmaat ook een serieuze verslaving. Mensen die veel suikers op een dag gebruiken zullen dan ook snel overgewicht gaan ervaren en op de langere termijn klachten kunnen krijgen met betrekking tot zijn of haar gezondheid.

Over gewicht in Nederland

Overgewicht is in Nederland een groot probleem. Zo heeft ruim de helft van Nederland overgewicht en kan hier naast een mogelijk niet ideaal figuur ook sociale problemen ervaren. Daarbij komt eigenlijk het belangrijkste minpunt van overgewicht, de gezondheidsproblemen. Kans op hart en vaat ziekten neemt toe en zelfs op kleine schaal is er al veel te merken op het gebied van structurele moeheid en een slechte conditie door overgewicht. Maar zelfs als je niet echt de aanleg hebt om dik te worden, kan vet ook aan de binnenkant van je lichaam worden opgeslagen. Ook is het nuttigen van teveel suiker en zout sowieso niet goed voor je en kan het bij extreem gebruik ook diabetes veroorzaken. Er zitten dus niet alleen uiterlijke ongemakken verbonden aan overgewicht maar ook sociale aspecten (je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een minderwaardigheidscomplex en het ongemakkelijk voelen bij een slecht zelfvertrouwen in relaties) en gezondheidsproblemen wat eigenlijk de belangrijkste factor is om iets aan je overgewicht te doen.

Als we naar de rest van de wereld kijken zien we dat meer landen met deze problemen kampen. Met name ook in Amerika is het echt een enorm probleem en lopen veel mensen rond met overgewicht. Door de kracht van marketing en grote fastfoodketens die je overal in het straatbeeld kan vinden is het ook moeilijk met een drukke leefstijl niet gebruik te maken van dit “makkelijke” voedsel. Het is lekker, het kost je geen tijd (denk aan een Mac Donalds waar je naar binnenloopt en je bestelling zo klaar is) en over het algemeen vallen de kosten ook nog erg mee. Toch kun je ook heel snel gezonde maaltijden maken die waarschijnlijk nog veel lekkerder zijn en sowieso een stuk gezonder. Je moet alleen weten hoe je dit moet doen.

Landen in het Aziatische deel van de wereld zijn vaak een stuk gezonder doordat daar veel meer aandacht wordt geschonken aan een gezonde leefstijl als het gaat om eten. Voeding doet erg veel voor je gezondheid en is daarom ook zeker iets om bij overgewicht goede aanpassingen in te verrichten!