Krachttraining en fitness

Waarom jij krachttraining moet doen als je wilt afvallen

Bij krachttraining denken de meeste mensen meteen aan bodybuilders. Mannen die enorm breed en gespierd zijn. Maar bodybuilding is echt iets heel anders dan fitness. Trainen is voor iedereen en helpt je om je spieren te versterken en om gewicht te verliezen. Bodybuilders trainen 5 keer per week, nemen verschillende supplementen en eten enorm veel. Daarom worden ze zo gespierd. Je hoeft dus niet bang te zijn om er als een bodybuilder uit te komen zien wanneer je een andere manier van sporten gaat doen.

Hometrainer of crosstrainer

Wanneer je graag wilt afvallen dan kun je natuurlijk een hometrainer of crosstrainer kopen. Met een hometrainer of crosstrainer kun je je uithoudingsvermogen trainen en calorieën verbranden. Maar je traint er niet je spieren mee. Je spieren worden er niet sterker van. En dat is het grote verschil tussen krachttraining en cardiotraining.

Het effect op je vetverbranding

Maar met krachttraining worden je spieren na iedere training sterker. En sterkere spieren hebben meer energie nodig. De zogenaamde ruststofwisseling van je lichaam wordt hoger. Iedere dag verbranden jouw sterkere spieren energie. Als je regelmatig aan krachttraining doet dan wordt je ruststofwisseling dus hoger en komt jouw lichaam in de staat van optimale vetverbranding. Een ander voordeel van krachttraining is dat na de training jouw ruststofwisseling tot wel 15 uur is verhoogd! Als je aan krachttraining hebt gedaan verbrand je dus de rest van de dag extra calorieën zonder dat je er iets voor hoeft te doen!

Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Je kunt krachttraining doen met losse gewichten, kettlebells of fitnessapparaten. Losse gewichten en kettlebells zijn hierbij de beste keus omdat je lichaam tijdens de oefening zelf de coördinatie moet doen. Je betrekt hierdoor meer spieren bij de oefening. Bij een fitnessapparaat wordt de beweging door het apparaat gedaan. Je hoeft alleen kracht te zetten. Een ander voordeel van losse gewichten is dat je dit ook prima thuis kunt doen. Met een stang en wat gewichten kun je talloze oefeningen doen.

Met een Fit at Home abonnement kun je zelfs thuis voor de tv sporten wanneer je wilt.

Slotwoord

Hopelijk heb ik je overtuigd om krachttraining mee te nemen in jouw bewegingspatroon. Een abonnement bij een fitnessclub kost tegenwoordig heel weinig en is ook eigenlijk geen drempel meer om niet van de voordelen van krachttraining te profiteren.